Jos jonkin uudenvuodenlupauksen antaisin, lupaisin olla rohkeasti luova. Viime vuodet olen matkannut määrätietoisesti kohti luovuuden vapautta ja saanut elämääni aimo annoksen iloa, elämyksiä ja onnistumisen kokemuksia. Chase Jarvis sanoo kirjassaan Creative calling, että ”luovuus ei ole taito vaan tapa elää”. Luovuus innostaa ja tuo onnellisuutta elämään. Luovassa moodissa tuntuu, kuin leijailisi valoisassa pilvessä, jossa ideoita tipahtelee kuin Plussa-pisteitä konsanaan. Välillä arki työkiireiden ja perheen asioista huolehtimisen kanssa estää luovat projektit. Luovuus tarvitsee aikaa ja jopa hetken tylsistymisen, jotta se pääsee valloilleen. Jos aikaa istahtaa soittimen ääreen tai edes olla omien ajatusten kanssa ei ole, luovien ideoiden saaminen hukkuu arjen kiireisiin ja hetkittäin saattaa jopa iskeä pelko niiden lopullisesta katoamisesta.
Chase Jarvis vertaa luovuutta lihakseen. Sitä täytyy harjoittaa ja harjoittelun myötä se vahvistuu. Lihasten treenaaminen salilla on monelle tuttua. Kovan treenin jälkeen kropalle täytyy antaa aikaa palautua ja ajan myötä voima ja kestokyky kasvavat, jolloin pystyy treenaamaan kovempaa ja useammin, eivätkä kipeytyneet lihakset hankaloita seuraavien päivien liikkumista. Jossain joskus sanottiinkin, että jos kipeydyt urheilusta, urheilet liian vähän. Olen huomannut samanlaisen kehittymisen uuden luomisen saralla. Mitä enemmän teen luovia asioita, sitä enemmän päähäni juolahtaa uusia ideoita ja ajatuksia. Harjoituksen myötä jaksan olla pidempiä aikoja ja useammin luovan prosessin parissa. Joskus olen myös joutunut toteamaan, että luovuuslihakseni ovat nyt olleet niin kovalla käytöllä, että minun täytyy antaa niille hetki vapaata palautumiseen. Se on eräänlaista henkistä lihaskipua. Toisaalta pitkänkin liikkumattoman tauon jälkeen lihasmuisti auttaa meitä palaamaan entiseen kuntoomme varsin nopeasti. Samoin tauon jälkeen luovaan pilveen pääsy ei aina tapahdu sormia napsauttamalla, mutta tapahtuu kyllä, kunhan sille antaa hetken aikaa.
Luovuus vaatii myös armollisuutta itseä kohtaan. Uuden oppiminen ja uuden luominen vaativat hetkittäisiä epäonnistumisia, jotka auttavat suuntaamaan prosessissa huomiota sitä vaativiin kohteisiin. Mikäli epäonnistumisen ei anna lamauttaa, vaan kokee sen osana prosessia, epäonnistuneen kokeilun jälkeen pystyy pohtimaan, mikä epäonnistumisen aiheutti ja kuinka asia korjataan seuraavissa kokeiluissa. Denzel Washingtonia lainaten: ”If you don’t fail, you never tried.” Sisällytän siis uudenvuodenlupaukseeni sisäisen kriitikkoni vaimentamisen. Siinä onkin haastetta ja tulen palaamaan aiheeseen useampaan otteeseen blogissani.
Lao Tsu on sanonut: “When I let go of what I am, I become what I might be.” Meillä on usein vahva käsitys itsestämme, omista vahvuuksistamme ja heikkouksistamme. Omissa ystävissämme näemme upeita taitoja, joiden olemassaoloon he eivät usko, eivätkä siten uskalla lahjakkuuksiaan seurata. Näitä löytämättömiä kykyjä on meillä jokaisella, mutta usein olemme tallentaneet ne niin syvälle, ettemme pysty niitä näkemään. Rohkea astuminen uusien asioiden pariin voi aiheuttaa epäonnistuneita kokeiluja mutta myös avata syvälle piilotettuja taitoja, jotka vapauduttuaan vievät elämää täysin uuteen suuntaan.