Tietoinen läsnäolo
Ystäväni oli pari vuosikymmentä sitten menossa tekemään sivuaineista laulututkintoa. Tutkinnon lähestyessä jännitys nousi sietämättömälle tasolle, eikä hän paniikiltaan olisi pystynyt tutkinto-ohjelmaansa esittämään. Eräs laulunopettaja huomasi hänen ahdinkonsa ja otti hänet hellään huomaansa. Laulunopettaja teetti hänellä erilaisia kehollisia hengitysharjoituksia ja kuin ihmeen kautta hallitsematon jännitys katosi ja ystäväni teki upean tutkinnon.
Parikymmentä vuotta sitten ei puhuttu mindfulnessista. Ainakaan itse en silloin aiheesta tiennyt yhtään mitään. Mindfulnessissa eli tietoisessa läsnäolossa keskitytään tähän hetkeen, keskitytään hengitykseen ja kuuntelemaan, mitä keho ja mieli sinulle kertovat jäämättä mieleen putkahtavia ajatuksia enempää miettimään. Tietoisen läsnäolon harjoituksia voi tehdä missä vain. Voit pysähtyä kuuntelemaan itseäsi, miltä sinusta juuri nyt tuntuu. Miltä tuoli allasi tuntuu, mitä ääniä kuulet? Mikäli aikaa on hiukan enemmän voit aloittaa keskittymään hengitykseesi, olemaan läsnä tässä hetkessä. Pyrkimyksenä on tyhjentää mieli ajatuksista. Kun ajatuksia alkaa nousemaan mieleesi, et soimaa itseäsi niistä. Tarkastelet esiin tulevia ajatuksiasi ja päästät niistä irti. Voit myös kuvitella itsesi joen rannalle tai jonnekin ihanaan paikkaan katsomaan pilviä taivalla. Ajatuksesi tulevat joen virran tai pilvinä tuulen mukana ja jatkavat matkaa pysähtymättä. Et ota niistä kiinni. Katselet vain.
Kehollinen mindfulness on taito, joka laulajilla on ollut jo kauan ennen tietoisen läsnäolon saapumista suuren yleisön tietoisuuteen. Hengitysharjoitukset ovat olennainen osa laulun opiskelua ja niitä tehdään lähes jokaisella laulutunnilla. Tämä antaa ihan valtavan voimavaran harjoitusten toistuessa säännöllisesti ja tullessa luonnolliseksi osaksi omaa toimintaa. Ihanan laulunopettajan tietotaito auttoi ystävääni. Mikäli esiintymisjännitys on elämääsi ja tekemisiäsi haittaava tekijä, kannattaa harkita muutaman laulutunnin ottamista. Sen lisäksi, että saatat löytää uuden ihanan harrastuksen, oikean opettajan johdolla saat apua myös hengitysharjoitusten ja kehotietoisuuden saloihin tutustumiseen.
Eckhard Tolle on yksi tietoisen läsnäolon merkitystä esille tuova kirjailija. Yksi hänen opeistaan on keskittyä siihen, mitä huolia on juuri nyt. Älä mieti menneitä, älä huolehdi tulevasta. Hetkeen keskittyminen auttaa valtavasti esiintymistä. Viime talvena olin menossa esiintymään työkaverini läksiäisiin. Olin aamun tehnyt opintoja etänä, enkä ehtinyt soittaa juuri yhtään. Matkalla juhlapaikalle pienessä kiireessä meinasin upota inhottavaan kiireen tuomaan epätoivoon. Tunsin meneväni esiintymään huonosti valmistautuneena. Osasin kyllä kappaleet, mutta aamun kiire toi kurjan tunteen. Pysähdyin miettimään, mitä huolia minulla on juuri nyt. Ajoin autolla, aurinko paistoi ja olin menossa esiintymään upean laulajakollegani kanssa. Samalla hetkellä huomasin rauhoittuvani ja jatkavani matkaa levollisin mielin. Huoli tulevasta meinasi nousta vielä toisen kerran esiintymiseni alkaessa. Huomasin huolehtivani kesken soiton myöhemmin kappaleessa tulevaa haastavampaa kohtaa. Jälleen keskityin hetkeen. Annoin itselleni luvan keskittyä nauttimaan ihanasta laulusta ja yhdessä musisoinnin tuomasta onnesta. Esitys meni hyvin ja oma hetkeen keskittymisen tuoma levollinen tunteeni tuntui voimaannuttavalta.
Esiintymisjännityksen taustalla on huoli siitä, mitä tulee tapahtumaan ja samalla murehdimme aiempia huonoja kokemuksiamme. Jännitämme mahdollista tulevaa virhettä, itsemme nolaamista. Tietoinen läsnäolo on avain tällaisesta irti päästämiseen. Tietoisen läsnäolon harjoitusten avulla opit keskittymään käsillä olevaan hetkeen, etkä päästä turhaa etukäteen asioiden murehtimista vallalle. Kiireisessä arjessakin tietoisen läsnäolon harjoituksia ehtii tekemään. Sinun ei tarvitse välttämättä varata erikseen aikaa harjoitteluun, mikäli se tuntuu mahdottomalta. Voit aloittaa pysähtymällä hetkeen aina kuin mahdollista. Toki mindfulness-harjoitukset vievät aikaa muutamasta minuutista ylöspäin, mutta voit aloittaa myös hyvin pienistä tuokioista. Mikäli koet asian omaksesi ja saavasi siitä hyötyä, voit lisätä harjoituksiin käytettävää aikaa pikkuhiljaa.
1 thought on “Esiintymisjännitys osa 7”
Comments are closed.