Harjoittele, harjoittele, harjoittele
Hyvin harva meistä kykenee menemään lavalle valmistautumattomana ja onnistumaan silti vakuuttamaan yleisönsä. Yleensä tällöin takana on vankka kokemus ja taito, vaikka juuri kyseiseen esiintymiseen valmistautuminen olisi jäänyt vähäiseksi. Yleisö taatusti huomaa, mikäli esiintyjä ei hallitse esittämäänsä asiaa. Niinpä yksi tärkeimmistä tekijöistä onnistuneen esiintymisen aikaansaamisessa on riittävä harjoittelu. Harjoittelussa ratkaisee määrän lisäksi laatu. Keskittyneellä tavoitteellisella harjoittelulla saat samassa ajassa aikaan moninkertaisen oppimisen huolimattomiin toistoihin verrattuna.
On tärkeää osata asia huolella. Jos menet lavalle esimerkiksi näyttelijänä, opettele vuorosanasi. Soittajan pitää osata esittämänsä kappaleet ja tanssijan esityksensä koreografia. Oikotietä onneen ei ole. Esiintyessä pienet virheet eivät haittaa, mutta pidä huoli, ettet harjoittele esitykseesi valmiiksi virheitä. Toisinaan sokeudumme omaan osaamiseemme. Soitonopettajille tuttuja ovat oppilaiden huomaamattaan kappaleisiin harjoittelemat virheet. Kotona yksin asiaa työstäessämme pienet mokat eivät häiritse ja oppilas saattaa huomaamattaan toistaa samaa virhettä kerta toisensa jälkeen, milloin siitä tulee osa harjoiteltua kokonaisuutta. Tällaiset harjoitellut virheet eivät nouse tietoisuuteen yksin soittaessa, mutta jännityksen myötä esiintyessä ne tulevat soittajalle näkyviksi ja saattavat häiritä keskittymistä ja nostaa jännittämisen epämiellyttävälle tasolle. Pidä siis huoli, että harjoittelet laadukkaasti ja riittävästi. Vankka osaaminen rauhoittaa mieltä lavalla.
Myös esiintymistä kannattaa harjoitella. Pidä puhe, soita, laula, esiinny peilille, perheelle, ystäville. Nauhoita suorituksesi puhelimen videolle ja katso ja kuuntele se ajatuksella. Videolta voit samalla huomata mahdolliset häiritsevät maneerisi, jotka voit harjoitella esityksestä pois. Mene esiintymään aina, kun se on mahdollista. Nyt korona-aikana esiintymismahdollisuudet ovat vähäisiä, mutta tilanteen rauhoituttua esityksestäsi ilahtuvia taatusti löytyy. Eräs ystäväni kiersi soittamassa vanhainkodeissa. Samalla kun hän sai kaipaamaansa esiintymiskokemusta, vanhukset saivat tilaisuuden nauttia ihanasta musiikista ja taatusti ilahtuivat kokemuksestaan.
On tärkeää myös opetella huomaamaan, milloin on harjoitellut riittävästi. Varsinkin esiintymistä paljon jännittävät ihmiset saattavat toistaa esitettävää asiaa uudestaan ja uudestaan. Pianisti veivaa kappaletta alusta loppuun lukemattomia kertoja nopealla tempolla. Tätä kutsutaan paniikkiharjoitteluksi. Ajatuksena on testata, että osaa esitettävän asian ja samalla jokainen eteen tullut virhe nostaa paniikkia. Pianistilla lopputuloksena on jumissa olevat käsilihakset ja hätä, kun soittaminen ei enää sujukaan. Tähän ansaan ei kannata astua, vaan rauhoittaa mielensä ja ottaa harjoittelu hallintaan. Voit keskittyä hiomaan kappaleen yksityiskohtia tai soittaa kappaletta hitaasti läpi. Hitailla toistoilla varmistat osaamisesi jumittamatta käsiäsi ja samalla pystyt vielä hiomaan sointia. Ja jossain vaiheessa on hyväksyttävä, että työ esitettävän kokonaisuuden osaamisen suhteen on tehty ja on aika irrottautua harjoittelusta ja lähteä vaikka kävelylle rauhoittumaan.
Harjoittele siis. Älä paniikkiharjoittele, vaan keskity tekemiseesi. Tee ajatuksella toistoja uudestaan ja uudestaan. Esiintyessä iso osa taidosta tulee tulla selkärangasta. Et ehdi keskittyä kaikkeen, vaan osan osaamisestasi täytyy tulla automaattisesti. Esitettävän asian riittävä osaaminen yhdistettynä aiemmin esittelemiini mentaaliharjoituksiin on ollut minun keinoni saada esiintymisjännitykseni hallintaan. Kun vielä lisäät pakettiin aimo annostuksen aitoa innostusta esittämääsi asiaan, luot esityksestäsi lumoavan kokonaisuuden, jonka seuraaminen saa yleisön haltioitumaan.
Esiintymisjännitystä käsittelevän sarjan edellisessä osassa pohdin esiintyjän ja yleisön välistä suhdetta. Koko sarjan alkuun pääset tästä.
1 thought on “Esiintymisjännitys osa 9”
Comments are closed.