Onko nimi Chimamanda Ngozi Adichie sinulle tuttu? Jos ei, älä huoli. Minäkin kuulin nimen ensimmäisen kerran viime viikolla. Tämä upea nigerialainen, USA:ssa opiskellut nainen on palkittu kirjailija ja ihmisoikeuksien puolesta puhuja. Erityisesti hänen sydäntään lähellä on tasa-arvoisen yhteiskunnan saavuttaminen sukupuoleen ja seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta.
Kuuntelin juuri Chimamanda Ngozi Adichien puheen ”The danger of a single story”. Puheessaan Adichie kertoo siitä, kuinka tärkeää meidän on kuulla useita eri näkökulmasta kerrottuja tarinoita, jotta käsityksemme esimerkiksi jostain kansakunnasta tai ihmisryhmästä ei ole liian ahdasmielinen. Hän kertoo, millaisia olettamuksia ihmisillä hänestä oli hänen saapuessaan Amerikkaan. Hänen huonetoverinsa oli ihmeissään, kun hän puhui sujuvaa englantia ja kuunteli samaa populäärimusiikkia kuin hänkin. Hänen huonetoverinsa oli lukenut Afrikasta ainoastaan tarinoita katastrofeista. Niinpä hän ei osannut kuvitella Adichien olevan millään tavalla samanlainen, kuin hän itse on. Mikäli emme tiedä Afrikasta muuta kuin kurjuuden, nälänhädän ja sodat, tarinamme on hyvin yksipuolinen. Sen lisäksi, että Afrikka on maanosa, jossa on hyvin monenlaisia valtioita, joten kaikkien Afrikan maanosassa asuvien yleistäminen köyhiksi afrikkalaisiksi on järjetöntä, Afrikka sisältää monenlaisia upeita kulttuureja, taidetta, erilaisia elämäntarinoita.
Pohjois-Eurooppalaisena Afrikka tuntuu kaukaiselta. Suomalaisen uutiskynnyksen ylittää ainoastaan surulliset yritykset tulla huonokuntoisilla laivoilla Eurooppaan Välimeren yli. Meidän yhden tarinan ongelmamme ei rajoitu vain afrikkalaisiin. Kuinka helposti yleistämmekään esiin tulleet ongelmat johonkin kansanryhmään. Ääriajattelu nostaa päätään länsimaissa. Itsestämme erilaisiksi kokemamme ihmiset saavat niskaansa vihapuheryöpyn. Yhden näkökulman tarinaa toistetaan kuin mantraa, eikä suostuta katsomaan asioita laajemmin, tutustumaan ihmisiin ja asioihin paremmin. Ääriajatteluaan esille tuovat huutavat puskaradioissa kantaansa ja jokainen, joka edes hiukan yrittää tuoda monipuolisempaa ajattelua keskusteluun, saa niskaansa solvauksia ja pahimmillaan jopa uhkauksia. Vihapuheen tarkoituksena on vaimentaa muut näkökulmat, niin että ihmisille tulee käsitys siitä, että tämä heidän kertoma tarina on ainoa ja oikea. Muuta ei ole.
Joskus sorrumme kertomaan vain yhtä tarinaa myös itsestämme. Emme näe mahdollisuuksiamme ja vahvuuksiamme oman pinttyneen minäkäsityksemme takaa. Laitamme leiman otsaamme ja uskomme siihen. En osaa, en pysty, minulla ei ole lahjoja, olen vääränlainen. Suomalainen nöyryyteen kehottava kulttuuri vielä tukee tätä ajatusta. ”Älä vain yritä mitään uutta! Nolaat vain itsesi. Ei kukaan kiinnostu sinun ideoistasi. Parasta pitää ne vain sisälläsi.” Onneksi sukupolvi toisensa perään karistelee harteiltaan näitä vanhoja pinttyneitä ajatuksia. Televisio ja sosiaalinen media tuovat tuulahduksia maailmalta ja meille suomalaisillekin on pikkuhiljaa avautumassa lupa tuoda itseämme esille, kokeilla erilaisia asioita, onnistua ja epäonnistua.
Millainen on siis sinun tarinasi? Millaisilta eri näkökulmilta tarinasi voitaisiin kertoa ja kuinka erilaisia tarinoita sinusta saisikaan? Yhden tarinan ei tarvitse olla, eikä se ole, totuus. Jokainen kohtaamasi ihminen kertoo sinusta erilaista tarinaa. Millaisia ne ovat? Kuinka voisit laajentaa itse itsestäsi kertovaa tarinaa? Mitä vahvuuksia itsestäsi löydät? Voisitko tarkastella heikkouksiksi kokemiasi piirteitäsi toiselta kannalta? Mitä vahvuuksia ne nostavat esille? Ovatko ne oikeasti heikkouksiasi, vai yritätkö suojella itseäsi pettymyksiltä, estät itseäsi yrittämästä piiloutumalla osaamattomuuden ja lahjattomuuden taakse?
Chimamanda Ngozi Adichie on oikeassa. Vain yksi tarina on vaarallinen. Hän sanoo puheessaan lukeneensa American psychon. Silti hän ei usko kaikkien amerikkalaisten olevan sarjamurhaajia. Tämä johtuu siitä, että hän tuntee monta erilaista tarinaa Amerikasta. Yhdestäkään kansanryhmästä tai edes ihmisestä ei voi kertoa vain yhtä tarinaa. Olemme monipuolisia yhdistelmiä erilaisia ajatuksia, taitoja ja persoonallisuuksia. Vain yksi tarina tekee näkemyksistämme mustavalkoisia niin itseämme kuin muita ihmisiä kohtaan.