Tunnetko flown? Tuon virtaustilan, jossa aivot toimivat tehokkaasti, työskentelet innostuneesti haasteeseen uppoutuen. Tiedät, että käsillä oleva tehtävä kolkuttelee taitojesi ylälaitaa, mutta et ole huolissasi epäonnistumisesta, vaan työskentelet intensiivisesti tehtävän ratkaisua kohti. Flow-terminä on unkarilaisen psykologin Mihaly Csikszentmihalyin käsialaa. Hän on tutkinut sitä menestyksekkäästi jo yli 40 vuotta. Flown avulla yksitoikkoinenkin työ voi olla innostavaa ja motivoivaa.
Flown edellytyksenä on haasteiden ja taitojen tasapaino. Mikäli haaste on liian suuri taitoihin nähden, se aiheuttaa turhautumista. Liian helpot haasteet kyllästyttävät. Prosessilla tulee olla selkeä päämäärä ja välitavoitteet, ja siitä tulee saada välitöntä, rakentavaa palautetta. Prosessi täytyy kokea autenttiseksi eli omasta tahdosta valituksi. Sitä ei tehdä vain, koska koetaan, että niin kuuluu tehdä. Flown siivittämänä ihminen pystyy uppoutumaan tehtäväänsä ulkoisten häiriöiden pääsemättä keskeyttämään toimintaa, ajatus virtaa vapaasti ja uusia ideoita syntyy helpommin. Fokus ei ole lopputuloksessa, vaan itse prosessi on palkitseva.
Jotta ihminen innostuu kokeilemaan uusia haasteita ja haluaa kehittää uusia taitoja, hän ei saa tyytyä vallitsevaan olotilaansa. Flowssa henkilön toimintatietoisuus nousee esiin. Hän uskoo kykyihinsä suorittaa tehtävä onnistuneesti, eivätkä häiritsevät ajatukset, kuten huolet ja epäonnistumisen pelko, pääse häiritsemään työskentelyä. Keskittyminen itse prosessiin lopputuloksen sijaan auttaa sietämään häiriötekijöitä ja matkan varrella eteen tulevia vaikeuksia. Flowssa ihminen työskentelee intensiivisesti ja suorastaan malttamattomasti, ollen kuitenkin koko ajan selvillä tavoitteista ja siitä, mitä milloinkin pitää tehdä.
Flow-tilaa kuvaa hallinnan tunne. Siinä asiat ikään kuin loksahtelevat paikoilleen. Toisaalta pitää pystyä ottamaan riski ja olemaan valmis epäonnistumaan, muuten tekemisessä ei pääse nousemaan vaativammalle tasolle. Itsetietoisuus hämärtyy, samoin voi käydä ajantajulle. Ideana on pysyä pois itsensä tieltä, antaa ajatusten virrata ja tuotoksen kehittyä ilman epäonnistumisen painolastia. Saatamme havaita ympäristöstämme enemmän asioita kuin normaalisti ehtisimme, mutta toisaalta aika saattaa tuntua lyhenevän työskentelyyn varatun ajan huvetessa kuin siivillä.
Flow-tilaan voi päästä hyvin yksinkertaistakin työtä tehdessä. Csikzentmihalyi kertoo esimerkin miehestä, joka liukuhihnalla työskennellessään pääsi päivästä ja vuodesta toiseen flowhun haastamalla kerta toisensa jälkeen itsensä olemaan nopeampi kuin aiemmin. Tärkeintä on, ettemme uppoa entropiaan, harmaaseen arkeen, joka ei innosta kehittymään. Ensi kerralla arkista puuhaa tehdessäsi, mieti, kuinka voisit tehdä sen parhaalla mahdollisella tavalla. Rakenna mielessäsi välietapit, joiden kohdalla pysähdyt tarkastelemaan prosessin etenemistä ja anna itsellesi rakentavaa palautetta. Yhtäkkiä huomaat kodin siistiytyvän vauhdikkaasti tai saaneesi uuden kipinän salitreeneihisi. Arjen harmauteen jämähtäminen on oma valinta. Sinä itse olet vastuussa ajatuksistasi ja halutessasi voit luoda elämästäsi inspiroivan. Se ei ole ulkoisista puitteista kiinni.
Lähteet:
Csikszentmihalyi, M. 2005. Flow -elämän virta. Suom. R. Hellsten. Rasala Kustannus.
Matikka, L. 2013. Flow: Anna mennä ja onnistu. Docendo Oy.