Otsikon lainaus on James Baldwinin käsialaa. Tämä jo edesmennyt kirjailija ja aktivisti nosti teoksissaan esille 50-luvun Amerikan vähemmistöjen kokemaa syrjintää. Lainaus on irti kontekstistaan. Baldwin on ehkä suunnannut sanansa itseään muita ylemmäksi nostaville, toisia syrjiville. Halu kokea jokin kansanryhmä muita huonompana on pelkoa erilaisuuden kohtaamisesta. Baldwinin ajatus sopii laajemmin ymmärrettynä meille jokaiselle. Kuinka vaikeaa onkaan nähdä itsensä toisten silmin. Muiden ihmisten yläpuolelle itsensä nostaneen on vaikea nähdä omat heikkoutensa. Toisten vahvuudet koetaan uhaksi. Koska luova toiminta edellyttää omaan itseensä, omiin taitoihinsa ja ideoihinsa luottamista, keskityn tässä blogi-kirjoituksessa omien vahvuuksien tunnistamiseen ja niiden hyväksymiseen.
Kuinka helppoa onkaan kertoa ystävälle, mikä hänessä on niin lumoavaa, mutta omien hyvien puolien hahmottaminen on haastavaa! Läheisten kauneus, taidot ja voima ovat meille itsestään selviä, mutta omia henkilökohtaisia ominaisuuksia on helppo väheksyä: Peilikuva kertoo kertyneistä vuosista ja kiloista, mustista silmäpusseista. Olenko tarpeeksi taitava? Olenko ammatillisesti tarpeeksi menestynyt? Olenko kiinnostava ihminen, jonka seurassa muut viihtyvät? Osaanko valita oikeat sanat joka tilanteessa?
Varmaan jokaiselta löytyy ihannekuva itsestä. Itsetunnossa on kyse todellisen minäkäsityksen ja ihanneminän erosta. Mikäli ihanneminä on kaukainen, saavuttamaton ideaali ja todellinen minäkäsitys harmaan raadollinen, itseä väheksyvä, on lopputuloksena huono itsetunto. Laitamme itsellemme mahdottomia tavoitteita, hyvänä esimerkkinä tästä naisten tavoitevaatteet, joita monella on vaatekaapissa odottamassa tulevaa laihtumista. Näin oli itsellänikin, kunnes eräänä päivänä havahduin siihen, että ”tavoitevaatteeni” olivat 30 vuotta nuoremmalle tyttärelleni sopivia. Olin jämähtänyt jonnekin yli kahden vuosikymmenen taakse ja asettanut itselleni sellaisia vaatimuksia fyysisen olomuodon suhteen, ettei niiden tavoittelu ollut millään muotoa realistista, eikä minulla ollut todellisuudessa mitään mielenkiintoa laittaa itseäni niin tiukalle ruokavaliolle, että olisin tavoitteitani pystynyt saavuttamaan. Niinpä tavoitevaatteet nälvivät kaapista päivä toisensa jälkeen, kunnes tajusin heittää ne menemään.
Jotta voimme rakentaa itsellemme hyvän itsetunnon, meidän on pyrittävä lisäämään itsetuntemustamme ja laskettava itsellemme asettamamme tavoitteet saavutettavalle tasolle. Onko joka asiassa oltava täydellinen? Jos haluaa olla uraa rakentava, uutta luova, taiteellinen, urheilullinen, perheen kanssa aikaa viettävä, täydellisen siistissä kodissa asuva ja ystäviin tiiviisti yhteyttä pitävä, alkaa vuorokauden tunnit loppua armottomasti kesken. Luova toiminta tarvitsee aikaa toteutuakseen. Kiireessä ja stressissä uuden luominen on hyvin haastavaa. Armollisuus itseä kohtaan ja ajan antaminen asioiden kypsymiselle vapauttavat ajatuksia luovaan prosessiin.
On jo aika viedä tavoitevaatteet vaatekeräykseen ja ymmärtää, että vaatteen näyttäessä huonolta päällä, vika on vaatteessa, ei sen kantajassa. On aika priorisoida, tehdä niitä asioita, joilla on itselle eniten merkitystä ja jättää vähemmän tärkeät tehtävät sivuun. On aika löytää omat vahvuudet ja hyväksyä epäonnistumiset ja tarkastella niitä siltä kannalta, kuinka voisi onnistua ensi kerralla paremmin. Ja jos omien hyvien puolien löytäminen tuntuu hankalalta, ota puhelu ystävälle. Kysy häneltä, millaisena hän sinut näkee. Kysy kumppaniltasi tai laita vaikka Facebook-sivullesi kysymys, mitä hyvää muut sinussa näkevät. Ota vastaukset lämmöllä vastaan niitä kumoamatta, kiitä kehuista ja rakenna uusi oma ihanneminäsi omista vahvuuksistasi.