Millaiseksi koet elämäsi juuri nyt? Oletko stressaantunut? Pystytkö ummistamaan silmäsi hetkellisesti ei niin kiireisiltä tehtäviltä, jotta voit keskittyä sinulle tärkeään asiaan juuri nyt? Vai tuntuuko, että päiväsi ovat yhtä juoksemista paikasta toiseen? Työskenteletkö innostuneesti flow-tilassa jokaisesta sekunnista nauttien, vai aherratko arjen harmaudessa valittaen, ettet koskaan ehdi tehdä riittävästi? Osaatko levähtää, kun koet sille olevan tarve?
Oletko huomannut, miten kiire vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin? Kiiruhtaminen jouduttaa menemistä, mutta aina kiireeseen uppoaminen ei suinkaan tehosta aikaansaamisten määrää. Jokainen jotain instrumenttia soittava tietää, ettei kappaleen nopeassa kohdassa ole varaa tehdä yhtään ylimääräistä liikettä. Käsien liikeratoja harjoitellaan hitaassa tempossa lukemattomia kertoja, jotta kädet saadaan toimimaan myös kiireessä rennosti ja hallitusti yhtään hosumatta. Kilpatanssijoiden jive näyttää etenevän helposti ja kepeästi, mutta sitä kokeillut tietää askeleiden etenevän tuskallisen kovalla tempolla. Yhteistä näille molemmille on vuosikausien teknisen taituruuden ja taiteellisen ilmaisun harjoittelu, mihin sisältyy myös taloudellisen tekotavan etsiminen. Tehdään asioita nopeasti mutta kiireettä, eikä tehdä yhtään turhaa liikettä. Vuosien harjoittelun myötä työskentelyä seuraava saa nauttia helpon näköisestä, vaivattomasta liikehdinnästä.
Minusta on ihana tarkkailla ihmisiä ja sitä tulee tehtyä lähes joka tilanteessa. Olen huomannut, että joillekin ihmisille käy kiireessä kuten meidän Mazdan romulle aikoinaan: Kun siitä painoi kaasun pohjaan, vain ääni lisääntyi. Vauhti ei juurikaan kiihtynyt. Tällaiset ihmiset stressaantuessaan säntäilevät paikasta toiseen ja vaikuttavat päälisin puolin todella tehokkailta, mutta valmiiksi saatu työmäärä ei lisäänny yhtään. Lisäksi sellaisen tehohöseltäjän kanssa on todella vaikea itse tehdä mitään, joten yhteistyöllä tavoiteltu lopputulos siirtyy aina vain kauemmaksi. Hetken hengähtäminen, tehtävien priorisoiminen ja sen jälkeen asioiden määrätietoinen tekeminen yksi kerrallaan valmiiksi on paljon tehokkaampi tapa kasaantuneiden tehtävien tekemiseen. Unohda kiire. Älä tee mitään ylimääräistä, vaan keskity. Älä katso puhelintasi, älä lue sähköpostejasi, mikäli ne eivät ole tehtävälistallasi. Tee hommat jämäkästi jokaiseen tehtävään huolellisesti keskittyen.
Jokaisen elämässä on stressaavampia aikoja. Valitettavasti monenlaiset murheet kuuluvat elämään ja niiden sattuessa kohdalle ei auta kuin selvitä hetki kerrallaan eteenpäin. Jos huomaat olevasi jatkuvassa stressissä, eikä mikään isompi katastrofi ole juuri tällä hetkellä ajankohtainen, on aika miettiä, mikä arjessa ahdistaa. Jatkuva stressaaminen on valinta ja voit myös valita toisin. Vuorokauteen ei tule lisätunteja. Kirjoita tehtävälista. Laita siihen kaikki asiat, jotka haluaisit tulevan viikon aikana tehdä. Ota kalenteri eteesi ja tee aikataulu. Varo, ettet tee siitä yltiöoptimistista. Todennäköisesti joudut huomaamaan, ettet mitenkään ehdi tekemään kaikkea listaltasi. Tällöin on aika priorisoida. Aikataulu helpottaa valintojen tekoa. Mikäli olet kirjoittanut kalenteriisi omaa aikaa, esimerkiksi kuntosalilla käynnin ja huomaat, että pyykkiosasto kaipaa apuasi, tukeudut aikatauluusi, jätät pyykit odottamaan niille varattua aikaa ja menet salille. Jos aina joustat omista menoistasi, et koskaan saa aikaa itsellesi. Aina olisi muutakin tekemistä. Oman kalenterisysteemin kehittely kannattaa. Bullet journal on hyvä lähtökohta. Minulle toimii paremmin tavallisen viikkokalenterin ja vihkon yhdistelmä. Kokeilemalla löydät oman tapasi.
Jorma Uotinen sanoo elämänkerrassaan elävänsä intensiivistä elämää. Olen onnekas voidessani sanoa samoin. Intensiivinen elämä ei tarkoita kiirettä ja stressiä, vaan intohimoista työskentelyä itselle merkityksellisten asioiden parissa. Kun arjen saa elää flow-tilasta nauttien, elämästä tulee palkitsevaa ja innostavaa. Kriisittöminä ajanjaksoina kannattaa etsiä itselle paras tapa toimia. Itsensä toteuttaminen, mieluisat harrastukset, oman ajan ottaminen ja omien kiinnostusten kohteiden kohteiden etsiminen ovat jokaiselle tärkeitä ja auttavat myös sitten haastavampina aikoina jaksamaan.