Paul Hewitt ja Gordon Flett ovat yksi merkittävimmistä perfektionismin tutkijatiimeistä. Tutkimuksissaan he ovat tulleet siihen tulokseen, että perfektionismin ilmenemismuotoja on erilaisia. Näiden erilaisten ilmenemismuotojen ymmärtäminen auttaa meitä tukemaan itseämme ja läheisiämme oikealla tavalla. Varmasti jokaiselle tutuin versio on itsestä lähtevä perfektionismi, self-orientated perfektionism. Tällöin ihminen vaatii itseltään välillä ihan kohtuuttoman paljon, ja oman suorituksen epätäydellisyyden sietäminen on haastavaa. Tämän perfektionismin muodon työstäminen vaatii itsemyötätunnon kehittämistä, oman vajaavuuden hyväksymistä. Läheisten tuki auttaa oman arvon löytämisessä epätäydellisyyden hetkillä.
Toinen perfektionismin muoto, other-orientated perfektionism luo sosiaalisen paineen olla täydellinen. Tämä perfektionismin muoto on kaikkein vaarallisin aiheuttaen eniten mielenterveysongelmia. Tästä perfektionismin muodosta käsin toimiva ihminen kokee, että mitä paremmin hän suoriutuu, sitä enemmän häneltä odotetaan. Kokemus on, että muut odottavat häneltä aina täydellistä suoritusta. Lukiessani tästä perfektionismin muodosta ymmärsin paljon uutta. Olen huomannut, että joskus perfektionismiin taipuvainen ihminen ahdistuu, kun häntä kannustetaan. Hyvää tarkoittavat lauseet ”Kyllä sinä osaat” tai ”Olet aina niin taitava” aiheuttavat painetta, koska henkilö kokee, että muiden odotukset ovat hänestä niin korkealla, ettei hän pysty mitenkään täyttämään niitä. Muiden ihmisten odotuksista paineistuva saattaisikin kokea vapauttavaksi kannustuksen, jolla häntä kehotetaan vain nauttimaan suorituksesta.
Tutkimusten mukaan tämä toinen perfektionismin muoto on yleistymässä. Asiaa hetken pohdittuani jäin miettimään, kuinka moni aina täysiä kymppejä koulusta saava kokee, että hänen on pysyttävä sillä tasolla, jottei tuota pettymystä muille. Tällaista ihmistä tukiessamme meidän on tuotava selkeästi esille, että meidän rakkautemme ja arvostuksemme häntä kohtaan ei ole ehdollista, eikä mikään suorituksen mittari muuta sitä.
On tärkeää, että tunnistamme perfektionismin eri ilmenemismuodot itsessämme ja muissa ihmisissä elämässämme, jotta pystymme auttamaan itseämme ja muita löytämään armollisempia keinoja suhtautua itseen ja omaan ja muiden tekemiseen. Perfektionismin elämää on verrattu kreikkalaisen taruston Sisyfokseen, joka sai rangaistukseksi vierittää kiven mäen päälle. Päälle päästyään kivi vieri alas ja Sisyfos aloitti saman prosessin uudestaan ja uudestaan toivoen ahkeruutensa joskus lepyttävän jumalat ja päästävän hänet piinastaan. Samoin perfektionisti kokee, että kunhan hän saavuttaa tämän tavoitteen tarpeeksi täydellisesti, kaikki helpottaa vain huomatakseen, että mäen päälle päästyään uusi huippu on näkyvissä ja työskentely on aloitettava uudestaan.
Vaativuutta tuskin kukaan pystyy itsestään täysin poistamaan, mutta oikeanlaisella asian työstämisellä ja läheisten tuella Sisyfos-paran kivenmurikan voi murentaa pienemmäksi ja ylämäenkin loiventaa lopulta pienen pieneksi nyppyläksi.